Burton a Bouwmeesterová víťazmi triedy Laser v jachtingu

16.08.2016 Celý región

Rio de Janeiro 16. augusta (TASR) - Austrálsky reprezentant Tom Burton sa stal olympijským víťazom v jachtárskej triede Laser. Zlatú medailu si na OH 2016 v Riu de Janeiro vybojoval po absolvovaní jedenástich rozjázd s náskokom dvoch bodov pred druhým Chorvátom Tončim Stipanovičom.

Reprezentant balkánskej krajiny nezvládol utorňajšiu medal race a po obsadení až 9. priečky mu medzi prstami unikla zlatá medaila, ktorú mal na dosah. Burton skončil v medailovej rozjazde hodnotenej dvojnásobkom bodov tretí a po "škrtačke" dvoch najhorších výsledkov sa vyšvihol na najvyšší stupienok pred Stipanoviča. Bronz putuje na Nový Zéland zásluhou Sama Meecha.

Záverečná medailová rozjazda sa mala pôvodne odjazdiť už v pondelok, ale organizátori pre zlé poveternostné podmienky rozhodli o jej preložení na utorok.

Holandská reprezentantka Marit Bouwmeesterová sa stala olympijskou víťazkou v jachtingu v triede Laser Radial. Striebornú medailu si po absolvovaní jedenástich rozjázd vybojovala s náskokom šiestich bodov pred druhou Írkou Annalise Murphyovou. Bronz putuje do Dánska zásluhou Anne-Marie Rindomovej. Dvadsaťosemročná Bouwmeesterová získala svoju druhú olympijskú medailu v kariére, na OH 2012 v Londýne ukoristila striebro.

Výsledky:

Muži:
1. Tom Burton (Austr.) 73,0, 2. Tonči Stipanovič (Chorv.) 75,0, 3. Sam Meech (N. Zél.) 85,0, 4. Robert Scheidt (Braz.) 89,0, 5. Jean Baptiste Bernaz (Fr.) 90,0, 6. Nick Thompson (V. Brit.) 103,0

Ženy:
1. Marit Bouwmeesterová (Hol.) 61,0, 2. Annalise Murphyová (Ír.) 67,0, 3. Anne-Marie Rindomová (Dán.) 71,0, 4. Evi Van Ackerová (Belg.) 78,0, 5. Tuula Tenkanenová (Fín.) 86,6, 6. Josefin Olssonová (Švéd.) 90,0
 

Vyberte región